nog meer excursies

Nog meer voorbeelden van excursies


Door Middag-Humsterland: 

Regio Middag-Humsterland wordt gekenmerkt door een open landschap, met weinig bebouwing. De meeste dorpen zijn op wierden ontstaan en hebben vrijwel allemaal een kerk op het hoogste punt van de wierde. Ezinge is daar een goed voorbeeld van. De romaanse kerk staat hoog boven de andere huizen in het dorp met een losse toren ernaast. Ezinge is bekend van de opgravingen van Professor van Giffen. In het dorp staat het Wierdenmuseum. Het volgende bezoek is aan de kerk van Oldehove. Oldehove is niet op een wierde gebouwd maar op een kwelderrug. De kerk is groter dan andere in de omgeving. Bijzonder is de grafkelder met een marmeren sarcofaag. Dit is de laatste rustplaats van een Weense gravin die getrouwd was met Ludolf Ripperda. Na Oldehove bezoeken we Niehove, dat ondanks zijn naam waarschijnlijk ouder is dan Oldehove. In de kerk vallen vooral de geel geverfde banken en herenbanken op. Tot slot brengen we een bezoek aan het kerkje van Fransum. Fransum is een klein gehuchtje aan een doodlopende weg met een kerk en twee huizen. Het kerkje is sober gerestaureerd en vooral de idyllische plek spreekt tot de verbeelding.

Kerk Fransum
    Kerk FransumLangs kerken met schilderingen:

In de 13e eeuw waren alle kerken van binnen bepleisterd en in rood met witte strepen beschilderd, alsof de muren in regelmatige baksteen waren opgetrokken. In de 16e eeuw zijn de muren en gewelven overgewit en zijn figuratieve schilderingen aangebracht. De Petrus en Pauluskerk in Loppersum is de eerste kerk die bezocht wordt, met zowel gewelfschilderingen als afbeeldingen van het leven van Maria. Petrus met de sleutel en Paulus met een zwaard staan afgebeeld in het koor. Daarna brengen we een bezoek aan de Andreaskerk van Eenum. Hier geen schilderingen van mensen, maar van bouwelementen: een zuil; een fronton. Ook zijn een paar wijdingskruizen te zien, die van eerdere datum zijn. Tot slot nog een bezoek aan de kerk van Zeerijp. Dit is de enige kerk in Groningen waarin de 13e eeuwse muurbehandeling (namaak-baksteen) teruggebracht is. 


  kerk Zeerijp
    Kerk Zeerijp 

Over het Hogeland:
Het noordelijk deel van de provincie Groningen heet het Hogeland. Door aanslibbing is het land daar een paar centimeter hoger dan in de rest van de provincie. Beginpunt van deze tocht is de kerk van Middelstum, de enige gotische kerk in de provincie. De kerk heeft meerdere gewelfschilderingen en een zandstenen epitaaf: een gedenksteen. Na Middelstum bezoeken we de romaanse kerk van Huizinge. Schip en koor zijn gescheiden door een koorhek. In Westeremden bekijken we de midden op de wierde gelegen Andreaskerk. De oostgevel is een mooi voorbeeld van laat-romaanse bouw. De meloengewelven zijn beschilderd met bloemmotieven.Tot slot gaat de reis nog naar de romaanse kerk van Westerwijtwerd. Deze kerk is bekend van de afbeelding van twee kampvechters, maar ook de gewelven zijn prachtig gedecoreerd.

 

 


Voor alle tochten geldt dat er onderweg geschikte horecagelegenheden zijn voor koffie, thee of lunch.


Powered by webXpress