Excursies

Ideeën voor excursies

In de
Provincie Groningen staan meer dan zeventig Middeleeuwse kerken, de meeste zijn te bezichtigen.  De Middeleeuwse kerken zijn gebouwd voor de katholieke eredienst, na de reformatie zijn ze allen in gebruik genomen door de protestantse gemeentes. Tegenwoordig vinden er naast kerkdiensten ook veel culturele activiteiten plaats. 

 

Het is mogelijk een excursie van een halve dag of een hele dag te maken.
Hieronder vindt u een paar voorbeelden, er zijn nog veel alternatieven mogelijk.


 wierdekerk van Marsum

In Fivelingo
:
Start in Appingedam. Bezoek aan de kleine romaanse kerk van Marsum,
en de kerkjes van Bierum, Krewerd of Oosterwijtwerd. De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan de grote Nicolai-kerk in Appingedam. Voor een langere excursie kunnen de kerken van Leermens en Eenum nog bezocht worden. 

Door Middag-Humsterland:
Start in Ezinge met haar fraaie Middeleeuwse kerk op een hoge wierde en het Museum Wierdenland. Vervolgens een bezoek aan de kerk van Oldehove waar in de grafkelder een marmeren sarcofaag staat en aan de kerk van Niehove die prachtig in het midden van een radiaal wierde staat. Tot slot wordt een bezoek gebracht aan de kerk van Fransum, een klein kerkje op een kleine wierde.


Langs kerken met gewelfschilderingen:
Start in Garmerwolde waar in de kerk prachtige gewelfschilderingen aanwezig zijn. De Petrus en Pauluskerk in Loppersum is de volgende kerk die bezocht wordt, ook daar veel gewelfschilderingen. Vervolgens een bezoek aan de kerk van Eenum met zijn renaissance muurschilderingen. Afsluitend naar de kerk van Zeerijp die bekend staat om de 13e eeuwse muurbehandeling van imitatie baksteen. 


koor oosterwijtwerdOp het Hogeland:

Start in Loppersum. Een tocht langs zes kerken die op niet meer dan vijf kilometer afstand van elkaar staan. De kerkjes van Eenum en Leermens worden als eerste bezocht. Dan volgt de kerk van 't Zandt met zijn fraaie baksteenmozaïek en van Godlinze met de vele gewelfschilderingen. Als laatste eventueel nog een bezoek aan de kerkjes van Krewerd en Oosterwijtwerd. Ingekort kan de tocht ook met de fiets of lopend gedaan worden.In het Westerkwartier: 
Start in Groningen. Het eerste bezoek is aan het kerkje van Oostum, een veelvuldig door leden van het schilderscollectief De Ploeg geschilderd kerkje. Vervolgens worden de kerken van Garnwerd, Ezinge en Zuurdijk bezocht. De tocht voert daarna naar Niehove,
waar de kerk in het midden van een goed bewaarde radiaalwierde staat. Tot slot wordt in Aduard nog de Abdijkerk bezocht, oorspronkelijk de ziekenzaal van het middeleeuwse klooster Sint Bernardus dat van 1192 tot 1594 in Aduard stond.


Voor elke tocht geldt: er zijn onderweg leuke eet- en drinkgelegenheden.


Powered by webXpress