Excursies

Ideeën voor excursies

In de
Provincie Groningen staan meer dan zeventig middeleeuwse kerken, de meeste zijn te bezichtigen. De kerken zijn nu in gebruik bij hervormde gemeentes. Tegenwoordig vinden er naast kerkdiensten vooral culturele activiteiten plaats. 

 

Het is mogelijk een excursie van een halve dag of een hele dag te maken. Tijdens een excursie vertel ik over de bouwgeschiedenis van elke kerk en wijs op de verschillende bouwkundige kernmerken. Ik vertel ook iets over het beheer van de kerken door de eeuwen heen en over de landschappelijke omgeving. Soms zijn de kerkhoven rond de kerk bijzonder de moeite waard om bij stil te staan. 

U kunt kiezen uit de beschreven excursies op deze site, maar u kunt ook een eigen route voorstellen.

Hieronder vindt u twee voorbeelden van een excursie, klik hier voor nog meer ideëen. epitaaf MiddelstumHet grootste museum van Nederland:

Dit "museum" bestaat uit een dertiental kerken door heel Nederland: kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Vier van deze kerken staan in Groningen: in Krewerd, Middelstum, Pieterburen en Midwolde. 

Alle vier zijn het bezoeken meer dan waard. De Mariakerk in Krewerd om zijn laat-romaanse bouw, de Sint Hyppolituskerk in Middelstum om zijn gewelfschilderingen, de Petruskerk in Pieterburen om de invloed van het protestantisme aan te tonen en de Abelskerk in Midwolde om het prachtige grafmonument dat daar staat. Een tocht langs deze kerken geeft een mooi beeld van de diversiteit aan religieus erfgoed in de provincie Groningen.kerk van MarsumIn Fivelingo: 

De regio Fivelingo is vernoemd naar het riviertje de Fivel dat hier in de Middeleeuwen stroomde. Op deze tocht bezoeken we een aantal kleine romaanse kerkjes te beginnen in Marsum. Dit kerkje staat eenzaam op een wierde omringd door  een paar boerderijen Het is een van de oudste bakstenen kerkjes in de provincie. Van Marsum rijden we naar Bierum waar de kerk voorzien is van een enorme steunbeer.

Binnen zijn fraaie gewelfschilderingen te bewonderen. De tocht voert dan naar Krewerd en Oosterwijtwerd. De kerk van Krewerd heeft nog de oorspronkelijke middeleeuwse gewelven met beschilderingen. De kerk van Oosterwijtwerd is gewijd aan Maria en was vroeger een pelgrimsoord. Het inspringende half-ronde koor is kenmerkend voor de bouwtijd van deze kerk.  Powered by webXpress